La Casa Etxalde se situa a la part alta de la vall de Rocabruna, als contraforts del extrem est del pirineu oriental a 950m d’alçada, a cavall del Ripollès, l’Alta Garrotxa i l’Alt Empordà. Això li conferieix un microclima únic però que hom el pot considerar com a Clima Mediterrani d’Alta Muntanya. Cada una d’aquestes tres comarques l’influencia de manera particular, el Ripollès actua d’iman per les tempestes a l’estiu i de neus a l’hivern; l’Alta Garrotxa es caracteritza per pluges abundants durant tot l’any i temperatures benignes per la influència mediterrània, amb un breu període sec, habitualment al principi de l’estiu; i de l’Alt Empordà rep tot i que en menor mesura algunes tramuntanades només a l’hivern.

MÉS INFORMACIÓ

Què entenem per Clima Mediterrani d’Alta Muntanya: es tracta d’un tipus de clima que té les característiques del clima mediterrani, però que a causa de l’altitud presenta temperatures més baixes i pluges considerables, amb tempestes d’estiu. La temperatura mitjana és de 9ºC i la precipitació total anual és de 900 mm. Es dóna a les cotes més baixes del Pirineu i del Prepirineu, així com a la Serralada Transversal i punts de la Serralada Prelitoral. Al sector que comprèn muntanyes com les Guilleries, el Collsacabra, el Massís del Montseny, així com gran part de la Garrotxa, el Ripollès i al nord del Berguedà, trobem el que s’anomena niu de tempestes, que són sectors geogràfics on la gestació de tempestes és molt freqüent, en especial als mesos càlids. Aquest sector, junt amb alguns punts del Sistema Ibèric, són els llocs on es formen més tempestes de tota la Península Ibèrica.

La Casa Etxalde encaixa amb aquesta amb aquest tipus de clima però amb algunes particularitats:
-Degut a l’alçada (950m), les temperatures poden variar ràpidament en funció del temps que fa sense ser mai molt extremades. La radiació solar és més gran que en zones baixes i en temps solei ens pot donar sensació de certa calor que queda inmediatament mitigada amb els habituals canvis bruscos de temps, llavors la sensació de fred pot ser acusada.
-A l’hivern, en situacions d’anticiclons estables, la inversió tèrmica pot jugar-nos una mala passada ja que a mig matí les temperatures es poden haver recuperat a casa però no a Camprodon (només a 7km), quan ens movem per la zona cal tenir-ho en compte ja que són habituals diferències de temperatures mínimes de 10 graus o més, això es deu bàsicament a l’orografia del terreny.
El vessant sud-est de muntanya en què ens trobem fon més ràpidament la neu que en altres zones properes.
-La pluviometria mitjana anual és d’uns 1130 litres amb puntes entre 812 i 1523 litres. La primavera i la tardor són les estacions on es recullen bona part d’aquests litres amb un breu periode sec a principis d’estiu i una segona part d’estiu plujosa per la insistència de tempestes de tarda. L’hivern és l’estació més seca de l’any amb poca pluviometria per la tendència atlàntica dels vents que en la nostra zona són poc efectius en quan a precipitació. No obstant podem rebre molta neu quan tenim vents de llevant humits i suficientment freds.
-A l’estiu les temperatures són molt més fresques degut a l’alçada i al fet de no trobar-nos en la zona baixa de al vall de rocabruna o de camprodon on a l’estiu la tendència és més continental i per tant més càlida.

(Informació extreta de dades pròpies i informació recopilada)

ALGUNES DADES METEOROLÒGIQUES A LA CASA ETXALDE

(Aquesta taula aporta dades recollides per nosaltres mateixos i no són oficials)

PREVISIÓ DEL TEMPS


GALERIA ‘EL TEMPS’


Envian’s un mail amb fotos de meteo de la zona a casaetxalde@gmail.com i la publicarem a la galeria del temps.